Time Lapse Türkiye

Time lapse tekniğine dair her şey!

ND (Neutral Density-Nötr Yoğunluk) filtreler ve time lapse ilişkisi

ND (Neutral Density-Nötr Yoğunluk) filtreler makinanıza giren ışığın niteliğini değiştirmeden, gücünü azaltır. Daha açık yazarsam kullandığınız ND filtrenin özelliğine göre ışığı bir kaç stop düşürür. Şunu sorabilirsiniz, “eeee peki bu ne işimize yarayacak ki?”

Şöyle ki, diyelim açık, güneşli bir havada çekim yapıyorsunuz makinanız size otomatik olarak 1/1000 F:5.6 değerini verdi. Buraya kadar sorun yok, deklanşöre basıp fotoğrafınızı çekebilirsiniz. Peki ben yanınıza gelip sizden bir şey rica etsem?

– Konunuzdaki insanları bana flu gösterebilir misiniz?

Hmmm, insanlardaki hareketi bana gösterebilmeniz için enstantaneyi mümkün olduğunca düşürmeniz gerekecek. Düşürün, 1/30 yapın mesela. Enstantaneyi bu kadar düşürüp, F (diyafram) değerini düşürmeden bir fotoğraf çekerseniz muhtemelen bembeyaz bir fotoğraf sahibi olacaksınız. Tamam peki, diyaframı da mümkün olduğunda kısın, mesela F:22 olsun. Şimdi tekrar bir kare fotoğraf çekin. Sonuç halen istediğiniz gibi değil. Biraz olsun bir şeyler görünüyor ama ışık yoğunluğu halen çok fazla değil mi? Yani siz, benim sizden istediğim şeyi açık, güneşli bir havada maalesef yapamadınız. Tam o esnada ben, çantamdam çıkardığım ND filtreyi size uzatıp, tekrar denemenizi istesem?

Evet, bu kez oldu gibi.

Nasıl oldu peki?

Anlatıyorum, son denememizde 1/30 F:22 değerinde fotoğraf çekmiştik ve ışık halen fazlaydı. Ama kullandığımız makina ve objektif ancak bu kadarına izin veriyordu. ND filtreyi taktığımızda ise, F:22 değerini bir kaç stop daha kısma imkanı bulduk. Yani Nd filtre içeri giren ışığın kalitesini bozmadan azalttı ve biz açık güneşli bir havada hareketin varlığını fotoğrafımızda yansıtabildik. Ve fotoğrafımızda ışığın fazlalığı gibi bir sorun yaşamadık.

Buraya kadar karışık gelmiş olabilir diye bir örnek daha vereyim. Önce aşağıdaki örnek fotoğrafa bir bakın.

nd-filtre-timelapseturkiye

Her fotoğrafçı böyle bir fotoğraf çekmek istemiştir. İşte bu fotoğrafın sırrı ND filtredir. Eğer ND filtre kullanmadan böyle bir fotoğraf çekmek isteseydiniz, muhtemelen suyu böylesine tül gibi gösteremeyecektiniz, çünkü makinanız açık bir havada bu kadar uzun pozlama yapmanıza izin vermeyecekti. Ama siz ND filtre kullanarak, içeri giren ışığı makinanızın izin verdiğinden daha aşağılara çekip, daha uzun pozlama yapma imkanı buldunuz.

Özetle ND filtre, bize normal şartların ötesinde daha uzun pozlama yapma imkanı sağlar diyebiliriz. Aşağıdaki örnekte, ND filtreli ve filtresiz örneği inceleyiniz.

nd-farklar-timelapseturkiye

Buraya kadar ND filtrelerin ne işe yaradığını çok fazla teknik detay vermeden örneklerle anlatmaya çalıştım. Gelelim asıl konumuza yani time lapse tekniğine. Biraz düşünün, time lapse tekniği ve ND filtre arasında nasıl bir ilişki olabilir? Sonuç olarak ND filtre kullanarak, time lapse işlerimize de özel efektler, akıcılık katmak mümkün.

Yazar : Tolga Akbas