Time Lapse Türkiye

Time lapse tekniğine dair her şey!

Bir time Lapse sorunu “flicker” nedir?

Time lapse ile ilgili bilgilerimi sizinle paylaşmaya devam ediyorum. Bu yazıda size “flicker” denen ışık atlamalarından bahsedeceğim. Kabaca açıklayacak olursak flicker, iki kare arasındaki ışık farkından ortaya çıkan bir problem. Ve en büyük nedeni de, time lapse ile ilgilenen kişinin, çalışma süresince manuel mod yerine otomatik modlardan birini kullanması.

Time lapse yaparken, otomatik mod (buna öncelikli modlar da dahil) kullandığımızda, diyafram ve enstantane değeri otomatik olarak verildiğinden, iki kare arasında görselliğe yansıyan ışık farkları oluşur. Bu fotoğrafları arka arkaya ekleyip çalışmamızı bitirdiğimizde ortaya çıkan sonuç, hayal kırıklıdığır. Diyafram öncelikli bir mod kullandığınızı varsayıyorum.  İlk fotoğrafınız F:4’e 1/120 diyelim, bir sonraki fotoğrafta ise, bulunduğunuz yerin şartları biraz değişti ve çekim yaptığınız konunun üzerine küçük bir gölde düştü diyelim. O zaman makinamız otomatik olarak F 4’e 1/60 gibi bir enstantane değeri belirleyebilir.  Sonuç olarak makinanız ışık farkını telafi etmeye çalışsa da, onun bu çalışması, elde ettiğimiz filmde bir ışık sıçraması olarak bizi rahatsız edecektir.  Aşağıdaki örneği izleyin, daha iyi anlayacaksınız.

Yukarıdaki videoda tüm ayarlar otomatikte bırakıldığı için, makina her karedeki ışığı eşitlemeye çalışmış ama maalsef bu bize flicker dediğimiz ışık sıçraması olarak yansımış ve işimizi zora sokmuştur.

Flicker’ın tek nedeni ayarlar değildir, mekanik nedenlerden dolayı da flicker sorunu yaşabiliriz. Mesela diyafram titremesi, shutter titreşimi, objektifi autofocus’ta bırakmak gibi. Mekanik titreşimleri önlemek için maksimum diyafram açıklığında çalışıp, objektifimizi autofocus u kapatıp öyle kullanmalıyız.

Diyelim ki burada yazanları unuttunuz ve otomatik bir modda yaptınız çekimleri, şimdi ne yapacaksınız?

Üzülmeyin, işinizi çöpe atmanız gerekmiyor. Bazı programlarla belli ölçüde flicker sorununu ortadan kaldırabiliyorsunuz. Bir adobe plugini olan GBDeflicker, Virtual Dub plugini MSU Deflicker bu sorunu kısmen halledebiliyor.