Merhabalar,
Uzun yıllardır prodüksiyon ve time lapse işindeyim. Bu uzun süreç boyunca edindiğim bazı tecrübeleri sizinle paylaşmak istiyorum. Time lapse tekniği pek çok uzun süreçte kullanılsa dahi, en çok uygulandığı sektör inşaat ve yapı olduğu için yazımın başlığını “İnşaat Time Lapse doğrular / yanlışlar” koymayı uygun gördüm. Yazıyı okudukça beni daha iyi anlayacağınızı umuyorum.
Öncelikle time lapse tekniği, sadece bir teknik, bir motorize iş değildir. Bunu aklınızın bir köşesinde bulundurunuz. Yani belli aralıklarla çekilen fotoğrafları birleştirme işidir diye bir tanım yapmak bu işi, bir iş olmaktan çıkarır. Bu tanımı yapan kişinin de cahilliğini ortaya koyar. Time lapse bir tekniktir, ama tek başına yeterli bir teknik değildir. Örneğin bir filme ait ham görüntüleri seyretseniz eminim “bunu ben de çekerim” diyebilirsiniz. Oysa bu işin bir mutfak aşaması, prodüksiyon aşaması vardır. Dolayısıyla time lapse yaparken prodüksiyon konusunda da yeterlilik şarttır. Dolayısıyla size ulaşıp “donanımı sağlayalım, sistem de sizin olsun, görüntüler şıkır şıkır çekilsin” gibi bir teklifle gelenlere itibar etmemeniz yerinde olacaktır.
UCUZCU ZİHNİYET
Bu zihniyet size hem para, hem zaman hem de itibar kaybettirir. Boğaz gören milyon dolarlık evler yapıp, bunun görsel sürecini etkileyici bir dille anlatmak yerine, “hangisi ucuzsa…” diye bir karar alacak kadar vizyonsuz olmamalı kimse. Ucuza kaçtığınız zaman, elinizde güvenlik kameralarının sensörleri kadar sensörlerle çekilmiş çözünürlüğü yüksek ama kalitesi düşük binlerce fotoğrafla kalakalırsınız. Dolayısıyla inşaat yapan kimse, iş yaptırdığı kişilerin de bir iş yaptığını unutmamalı. Nasıl ki inşaatı yapan, kendisiyle gurur duyuyorsa, ne kadar sağlam yaptığını, tasarımının ne kadar güzel olduğunu anlatıyorsa. Görselliğin bu derece önemli olduğu çağımızda, affedersiniz ama VCD kalitesine yakın görüntülerle de yetinmemeli, iyi araştırıp, işi gerçekten iyi yapan birilerine vermeli. Bu nedenle kıstasın “ucuzluk” olması, ileride başınızın ağrımasına neden olacaktır. Time lapse tecrübelerim bu ve buna benzer onlarca olayla dolu. Ucuz olsun diye aldıkları kameraları, şirketin bilgi işlem departmanına devrederek iş bekleyen çok fazla yönetici tanıdığım var. Sonradan işi, işini bilen birilerine verdiler de hem kendileri hem de bilgi işlem departmanı rahatladı.
FOTOĞRAF NEDİR
Artık herkes kameralı telefona sahip değil mi, herkes fotoğraf çekiyor, paylaşıyor, like sayısı da arttıkça mutlu oluyor. Fotoğraf bir sanattır, bakmak bir sanattır. Herkes fotoğraf çeker ama herkes fotoğrafçı değildir. Bankadan kredi çekip Mark IV alan herkes anında “düğün fotoğrafçısı” ilan ediyor kendini değil mi? Alman fotoğraf sanatçısı Andreas Gursky’nin ‘Rhein II’ isimli fotoğrafı, 4,3 milyon dolara alıcı buluyor mesela. “Bunu neden bir bilgi işlemci yapamasın ki, instagramdan takip ediyorum çok güzel çekiyor” demek vizyon sahibi bir yöneticiye yakışan bir laf değildir. Kadraj, bakış açısı, fotoğrafçılık bilgisi, fotoğraf gözü çok ama çok önemli kavramlar. Dolayısıyla, size ürün / donanım pazarlayanlardan uzak durup, size hizmet verenlere yönelmek çok daha doğru bir karardır. Size ürün pazarlamaya çalışanların yaptığı balık tutmayı öğretmek değil, sadece denizi göstermektir. Herkes balık tutmayı öğrenmek zorunda değil, siz işi, işini bilen birine, bu işe gerçekten prodüksiyon işi gibi yaklaşan, ve konusunda (video prodüksiyondan bahsetmiyorum, konumuz time lapse) uzman birilerine vermeniz hayrınızadır. Yukarıda da bahsettiğim gibi “ne var ya bunu ben de yaparım / yaptırırım” düşüncesi hep işi elinize yüzünüze bulaştırmanıza hem de üstlerinizde bolca fırça yemenize neden olur.
PEKİ NASIL OLMALI?
Donanım / ürün almak şeklinde olmamalı elbette. Şirketiniz için bir reklam çekmek istediğinizi varsayalım, ne yaparsınız gidip kamera, ışık gibi donanımları satın almazsınız değil mi. Araştırıp, işi, işin ehli birine verirsiniz. O da işini gerektirdiği ve sizin istediğiniz şekilde yapar. Time lapse işi de böyle bir iş. Belli aralıklarla fotoğraf çek, birleştir olsun bitsin şeklinde değil, hizmet olarak talep etmelisiniz bu işi. Daha iyi anlaşılsın diye örnekleyeyim.
Araştırdınız ve iki şirket buldunuz, X şirket size kamera ve bağlantı ekipmanlarını sağlıyor, fiyatı da gayet uygun. Y şirketi ise size ürün satmak yerine hizmet vermeyi tercih ediyor. X şirketi sadece satış odaklı olduğu için detaylıca anlatacak bir şey yok aslında. Siz parayı ödeyeceksiniz, onlar da gelip kurulumunu yapacak, size de belli bir süre arıza ve olası problemlere karşı bir garanti sunacak. Proje sona erdiğinde siz elinizde binlerce fotoğrafla kalacaksınız ve sonra bir prodüksiyon şirketine gideceksiniz, montaj ve renk için de bir sürü para ödeyeceksiniz. Ayrıca en başta da bahsettiğim gibi küçük sensörlerin çektiği görüntüler de sizi asla mutlu etmeyecek.
Y şirketinin teklifi ise şöyle; biz bu işi yaparken sizden bir ücret alırız (aylık / yahut proje başına), kullandığımız kameralar da 4K ve üzeri fotoğraf çekebilen DSLR fotoğraf makineleridir. Ayrıca cihazlarımızın hepsi mobil ağları (3G / 4.5G), ethernet ve WIFI desteklemektedir. Çekilen fotoğraflar bu ağlar üzerinden bizim sunucularımıza aktarılır, bu şekilde yedeklemesi yapılır. Size verilecek kullanıcı adı / şifre ile de dünyanın neresinde olursanız olun bu fotoğraflara hem de büyük hallerine ulaşabilir, indirebilir hatta sosyal medyada paylaşabilirsiniz. Proje boyunca da kameraların bakımı iş güvenliği eğitimi almış, donanımları eksiksiz, şantiye alanında rahatça çalışabilecek çalışanlarımız tarafından yapılır. Anlık takip sayesinde haftalık toplantılarınızda, hakedişlerde bu görsellerden faydalanabilirsiniz. Proje boyunca detay çekimleri / hava çekimleri yapılır , proje sonunda hem ham görüntüler size teslim edilir hem de istediğiniz şekilde, prodüksiyondan geçip sonuç video, müzikli, dış sesli olarak size teslim edilir. Zaten bu iş dünyada da bu şekilde yapılmaktadır. İtibar sahibi time lapse prodüksiyon şirketleri, ürün satmak yerine hizmet verme yolunu seçer.
X şirketi ucuz, satış odaklı
Y şirketi pahalı ama hizmet odaklı (pahalı olmasının nedeni, sunucu, mobil ağ, çalışan, prodüksiyon giderlerinin fazla olması)
İŞİ KİM YAPACAK?
Herkes uzmanı olduğu işi yapmalıdır. Time lapse, prodüksiyon gerektiren, görsel bir şölendir. Size, işi güvenlik kamerası olan kameraları, time lapse kamerası olarak satmaya çalışanlara itibar etmeyiniz. Her işin bir uzmanlığı var ve herkes uzmanı olduğu işi yapacak. Bu oyuna gelmeyin, pişman olmayın. Basit gördüğünüz işin sonuçları da basit olur. İşi uzmanına verin, ucuz olana değil.
SONUÇ OLARAK
Öncelikle time lapse desteği isteyen şirketin amacının ne olduğu önemli. “Ya işte nasıl yapıldığını görelim yeter” diyorsanız, X şirketiyle çalışabilirsiniz. Ama gerçekten izlenebilirliği yüksek, gönül rahatlığı ile sosyal medyada, açılışlarda kullanabileceğiniz bir şey istiyorsanız, böyle bir vizyona sahipseniz bu işin gerçekten bir hizmet olduğunu bilir Y şirketiyle çalışırsınız. 4K televizyonların, yayınların böylesi arttığı bir dönemde, düşük çözünürlük bana yeter demek çok anlaşılır bir şey değil. Çağımızın görsellik çağı olduğunu lütfen unutmayın. Ucuz etin yahnisi…
Saygılar
More Stories
Time lapse ve Entropi: Zamanın Akışında Karmaşıklık ve Düzenin Dansı
“Yemezsen Arkandan Ağlar” projesi
Time lapse sadece 3 karede!