Time Lapse Türkiye

Time lapse tekniğine dair her şey!

Optiğin büyülü dünyası “Tilt-Shift” ve Time Lapse

Çektiğimiz fotoğraflara derinlik katan şey net alan derinliğidir. Daha doğrusu fotoğrafın çekiciliğini, etkisini belirleyen en önemli faktörlerdendir alan derinliği. Bizler fotoğraf çekerken diyafram kontrolü ile derinliğimizi arttırıp, azaltabiliriz. Aslında derinliğe etkimiz klasik objektiflerle ancak bu kadardır. Fakat özellikle mimaride kullanılan ve fiyatı diğer objektiflere oranla daha pahalı olan tilt-shift objektifler bizi klasik alan derinliğinden kurtarıp, farklı odaklar ve alan derinlikleri ile masalsı bir oyuncak, lego, minyatür dünyasına sokuyor.

Örnek video

Tilt-shift dediğimiz değişken odaklı objektiflerle yapılan şeyler gerçekten masalsı ve gerçek üstü. Sanki videoda hareket eden nesneler bir oyuncak dünyasının parçası gibi duruyor.

Peki nasıl oluyor da oluyor, nedir bu tilt-shift denen büyücü asası?

Yanda da gördüğünüz gibi tilt-shift lensler eğilip bükülebilen bir gövdeye sahip. Bu sayede klasik objektifler gibi dik bir odaktan ziyade objektif gövdesinin izin verdiği ölçüde odağımızı, alan derinliğimize müdahale ederek değiştirebiliyoruz. Bu sayede ortaya sürekli tekrarladığım gibi masalsı bir dünya çıkıyor.

Peki bu lensin amacı bize masalsı bir dünya sunmak mı?

Elbette hayır. Asıl amacı mimari çekimlerde kullanılan lensin ortaya çıkardığı distorsiyon ve perspektif bozulmalarını kısmen azaltmak. Amacından bahsetmişken bu lenslerin atası olan körüklü Sinar‘lardan bahsetmesek ayıp olur. Perspektif bozulmalarını düzeltmek için kullanılan profesyonel kamera sinar’dır. Fakat tilt-shit lenslerle beraber Sinar benzeri efektlere son kullanıcılar da ulaşabilmiştir. Kısacası Sinar olsun, ucuz pahalı tilt-shift lensler olsun, bunların hepsi gözümüzün mükemmel kabiliyetine ulaşabilmek için ortaya çıkmıştır. Hepimiz mimari çekim yapmadığımıza göre, biraz eğlenmenin ve hayal gücümüzün derinliklerinde gezinmenin kimseye zararı olmayacağı düşüncesindeyim.

Fazla teknik detaya girmeden tilt-shift lensleri anlattıktan sonra ana konumuza, yani tilt-shift lensler ve time lapse ilişkisine dönebiliriz. SLR makinelerimize bağlı klasik objektif yerine tilt-shift lens kullandığımızda neler oluyor, nasıl bir dünya ortaya çıkıyor örneklerimizde görelim. Zaten görselleri seyrettikten sonra, ikisi arasındaki ilişkiyi yazıya dökmek gerekmeyecek.