Teknik detaya girmeden kısaca kızılötesi / infrared nedir anlatayım. İnsan gözü belli aralıktaki renkleri görüyor. Fakat kızılötesi, insan gözünün gördüğü bir şey değil. Bu nedenle IR filtreler kullanıp bunları görünebilir hale getiriyoruz. Detaylı bilgi isteyen arkadaşlar araştırma yapabilirler. Biz asıl konumuza gelelim. IR time lapse!
Başlamadan önce aşağıdaki videoyu izleyin.
Andrew Shurtleff, bu videoyu Canon 5D Mark II ve IR (kızılötesi) filtre kullanarak hazırlamış. IR fitrenin yarattığı sürreal dünya, time lapse tekniğinin kattığı hareketlilik ve hızla gerçekten muhteşem olmuş. Andrew, görüntüleri işlemek için ise Adode Premiere/After Effects kullanmış.
Geçelim bir başka örneğe. Bu kez biraz daha farklı, sanatsal ve gerçeküstü bir örnek var. Önce seyredelim.
The Day Wonderland Stood Still… from Bruce W. Berry Jr on Vimeo.
Bu çalışma ise full spectrum kameralarla, sarı filtre kullanılarak yapılmış. Kameranın IR engelleme özelliği kullanılmış ve gerçekten çok güzel bir iş çıkmış ortaya.
Basitçe kızılötesi time lapse çalışmaları yapabilmek için ihtiyacınız olan tek şey IR / kızılötesi filtre. Fakat belirtmekte fayda var. IR filtreler, geçirgenliği çok az olan ND filtreler gibi çalışması zor filtrelerdir. Çünkü vizörden baktığınızda göreceğiniz tek şey karanlıklır. Bu nedenle kadraj ve netlik gibi konuları hallettikten sonra filtre takmak daha mantıklı bir seçenek olacaktır.
Diğer örnekler:
More Stories
Time lapse sözlüğü
Time lapse bilgi üçgeni
ND (Neutral Density-Nötr Yoğunluk) filtreler ve time lapse ilişkisi