Ekranda izlediğimiz her görüntü aslında tek tek karelerin arka arkaya sıralanmasıyla oluşur. Daha da detaya inip örneklerle açıklamaya çalışacağım. Örneğin ülkemizde PAL yayın yapılır. PAL demek, 720*576 çözünürlük ve 25 fps (frame per second-saniyedeki kare sayısı) demektir. Çözünürlük kısmını bir kenara bırakıp 25 fps’i ele alalım. 25 fps, izlediğimiz görüntünün, her bir saniyesinin 25 kareden oluştuğunu ifade eder. Bunu timelapse dili ile ifade edersek eğer, arka arkaya 25 kare fotoğraf çekip (tripodla ve zamanlayıcıyla), bunları birleştirdiğimizde, elimizde timelapse tekniği ile çekilmiş 1 saniyelik görüntü olur.
Yukarıda PAL sistemden bahsederken 720*576 çözünürlük demiştim. Bu kısma takılmayın, 1920*1080 (full hd) çözünürlük de 25 fps olabilir, yahut 4K çekilmiş bir video da aynı şekilde 25 fps olabilir.
Peki ne işe yarar bu fps?
Çok işe yarar, öncelikle fps düştükçe görüntüler akıcılığını kaybeder, yükseldikçe de akıcılık artar. 25 fps ortalama kare hızıdır, bu hızdaki görüntüler sizi rahatsız etmez ama, 15 fps ve altına düştükçe kare kare giden görüntüler sizi rahatsız edecektir. Gereksiz bir detay ama pc oyuncuları için de çok önemli bir kavramdır fps hızı. Daha fazla para verip, daha iyi bir ekran kartı almanın en büyük nedeni daha yüksek bir fps sayısına ulaşmaktır. Lakin daha önce de dediğim gibi, yüksek fps hızı daha akıcı bir görüntü sağlar.
Kafanızda netleştirmeniz için aşağıdaki videoyu izleyin.
Sanırım şimdi biraz daha netleşti kafanızdaki fps kavramı. O zaman ben yüksek fps hızının diğer avantajlarından bahsedeyim. Mesela örnek videoda da gördüğünüz gibi, 60 fps görüntü slow motion yapıldığında bile akıcıyken, diğer fps’lerde kare kare atlamalar oldu. O zaman şöyle bir noktaya varıyoruz. Slow motion bir şeyler yapmak istiyorsanız eğer, muhakkak yüksek fps’li bir kamera kullanmalısınız ki, orjinal görüntüyü yavaşlattığınızda kaybınız minimum olsun.
Yüksek FPS yüksek çözünürlük mümkün mü?
FPS ve çözünürlük ters orantılı iki kavram. FPS yükseldikçe maalesef çözünürlük düşüyor. Örnek verecek olursak 1920*1080 25 fps kaydederken, fps’i 60 kareye çıkardığımızda çözünürlüğümüz 720*576’ya düşebilir. Bunun nedeni de yüksek fps kaydı için güçlü işlemcilere ihtiyaç duyulmasıdır. Zaten video kaydeden bir dslr’ın özelliklerine bakacak olursak bunu görürüz. 1080p 25 fps kaydeden makina, 50 fps’de 720p’ye düşürür çözünürlüğünü. Sonuç olarak çok özel bir iş için kullanmayacaksanız genelde bu durumla karşılaşırsınız. Ama bu demek değildir ki yüksek çözünürlükte yüksek fps’li görüntü elde edemeyiz. Elbette yüksek çözünürlük ve yüksek fps mümkündür, fakat bu tür cihazlar özel kullanım için olup, fiyatları son kullanıcıyı memnun etmeyecek düzeyde yüksektir. Tabi saniyede 150.000 FPS kaydeden, hatta 1000000000000 FPS kaydeden kameralar bulmak da mümkün.
Halen kafa karışıklığı varsa şöyle düşünün. FPS, akıcı görüntünün (video) detayıdır. Bir yağmur tanesinin toprağa düştüğü anı kaydettiğinizi düşünün. 25 FPS’te bu anın 1 saniyesini ancak 25 fotoğraf karesinde görebilirsiniz. 60 FPS’te ise 60 fotoğraf karesinde. 150.000 FPS’te ise 150.000 kare…
Aşağıdaki örnek videoyu izleyin.
More Stories
Time lapse ve Entropi: Zamanın Akışında Karmaşıklık ve Düzenin Dansı
“Yemezsen Arkandan Ağlar” projesi
Time lapse sadece 3 karede!