Time Lapse Türkiye

Time lapse tekniğine dair her şey!

Time Lapse vs Slow Motion (high speed kameralar)

Time lapse kısaca zamanı hızlandırdığımız tekniğin adı. Bir de bunun tersi var ki zamanı yavaşlatıyor, “slow motion”. Daha önceki yazılarımdan birinde FPS’in ne olduğundan bahsetmiş, ne kadar önemli olduğunu anlatmıştım. Slow motion tekniği de birebir FPS ile ilgili bir teknik. Mesela televizyonlarda seyrettiğimiz görüntülerin çoğu 25 fps, yani 1 saniye 25 adet kareden oluşuyor. Eğer siz bu 25 fps’lik görüntüyü uygun bir video edit programıyla açıp yavaşlatırsanız istediğiniz etkiyi elde edemezsiniz, ve kare kare görünür görüntünüz, akıcılığını kaybeder. İşte tam o noktada yüksek FPS’li bir kamera kullanmalısınız. Ancak o zaman hem çok yavaş hem de akıcı bir görüntü elde edebilirsiniz.

casio-ex-f1-timelapseturkiyeGünümüzde hem son kullanıcıya hitap eden hem de son kullanıcının ancak hayalini kurabileceği yüksek fps’li kameralar var. Mesela Casio EX-F1 modeli (512 x 384 (300 fps), 432 x 192 (600 fps), 336 x 96 (1200 fps) gibi yüksek hızlarla son kullanıcıyı üzmeden slow motion yapabiliyor.

Yukarıda da gördüğünüz gibi uygun fiyata da (3000$ ne kadar uygunsa artık) slow motion görüntü elde edebiliyorsunuz.

timelapseturkiyeCasio gördüğünüz gibi maksimum 1200 FPS’e kadar çıkabiliyor. Bir de aşırı fps yüklü kameralar var ki fiyatlarıyla küçük bir stüdyo daire alabilirsiniz. Mesela Olympus’un i-speed modelleri. I-speed FS modelinin avuçlarımıza bıraktığı fps hızı 1,000,000 kare.

Slow motion meraklıları Discovery Channel’da yayınlanan Time Warp programında bolca örnek seyredebilirler.