Önceki bir yazımda time lapse ve zaman aralıklarını anlatmıştım. Bu yazıda bir adım öteye gidip hesaplamaları ve hesaplama araçlarını detaylı bir şekilde anlatmaya çalışacağım.
Time lapse yaparken kadraj ve görsellik dışında çalışmamızı gerektiren en önemli unsur zamandır. Eğer zamanı ve zaman aralıklarını iyi ayarlayamazsak sonuçta ortaya çıkacak video istediğimiz etkiye sahip olmayabilir.
Zaman dediğimizde üzerinde durmamız gereken birkaç başlık var.
- Interval (zaman aralığı)
- Pozlama süresi
- Kullanılan video formatının özellikleri
- Sonuçta istediğimiz videonun süresi
- Toplamda harcanacak zaman
Şimdi detaylı inceleyelim.
Interval (zaman aralığı) : Kısaca iki fotoğraf arasındaki zaman aralığı diyebiliriz. Bu değer saniye olabileceği gibi, saat, gün, hafta hatta yapılan işe göre yıl bile olabilir (küresel ısınma araştırmaları). Zaman aralığı konuya göre belirlenir, trafik gibi hareketli sahneler çekilirken akıcılığı sağlamak için kısa zaman aralıkları kullanılabilirken, bitki hareketleri, uzun süreçli doğal olaylar için uzun zaman aralıkları kullanılır. Yardımcı olsun diye örnekleri daha önceki bir yazımda anlatmıştım. Dediğim gibi bu tamamen kişi ve konu arasındaki ilişki sonucunda ortaya çıkacak bir değerdir. Kesin ve net bir değer söz konusu değildir.
Pozlama süresi: Toplamda harcayacağımız zamana dolaylı olarak etki eden bir diğer unsurdur. Kısa pozlama süreleri çalışmamızın toplam süresini çok fazla etkilemese de, uzun pozlama süreleri (10 dakika, 30 dakika gibi…) toplam süreye etki edecektir. Pozlamayla ilgili bilgisi olmayanlar için enstantane değeri olduğunu belirteyim 1/10 – 1/8000 -10”, 20′ gibi.
Kullanılan video formatının özellikleri : Buradaki yazımda konuyla ilgili bir şeyler anlatmıştım. Ülkemizde PAL video sistemi kullanılmaktadır. PAL dediğimiz zaman aklımıza 720*576 çözünürlük ve 25 FPS gelmeli. Yani pal sistemden 1 saniyelik görüntü için 25 kare fotoğrafa ihtiyaç duyacağız.
Sonuçta istediğimiz videonun süresi : En başta belirlememiz gereken değerdir. Konumuz hazırsa ve kafamızda bu konuyla ilgili elde edeceğimiz videonun süresini biliyorsak, hesaplamalar daha kolay olacaktır. Örneğin 20 saniyelik bir görüntüye ihtiyacımız varsa 25*20 =500 kare fotoğraf çekmeliyiz. (25, pal sistemde 1 saniyelik görüntü için gereken fotoğraf sayısıdır)
Toplamda harcanacak zaman : interval (zaman aralığı)+ pozlama süresi bize bu değeri verir. Yani time lapse için harcayacağımız toplam süredir. Bir diğer ifadeyle, sonuçta istediğimiz video için harcamamız gereken süredir.
Seçtiğiniz ayarlara göre sonuçta elde edeceğiniz videonun sonuçlarını görmek için buraya
Sonuçta elde etmek istediğiniz video süresine göre kullamanız gereken ayarlarla ilgi buraya tıklayınız.
Açılan sayfadaki doldurmanız gereken alanlarla ilgili bilgilere aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Interval : iki kare arasındaki zaman farkı
format : PAL sistem için 25’i kullanacağız, başka format kullanıyorsanız bu bölümden seçebilirsiniz.
Frames : HDR çekmiyorsanız 1’i seçeceksiniz.
Event length : Çekim yapacağınız süre (gerçek zaman)
Clip length : Sonuçta elde edeceğiniz videonun süresi
More Stories