Time lapse tekniği! Yahut Türkçe’de kendine yer bulduğu haliyle “taymlaps 🙂 Teknik bir dil ile “zaman atlamalı fotoğrafçılık”. Kabaca bir tanım yaparsak; uzun bir süreci, kısa bir video ile anlatma işi.
Peki bu nasıl oluyor? Çoğu insan için çok basit bir şey. Hatta cep telefonlarımızdan bile kolayca yapabiliyoruz. Tabi bu bahsi geçen time lapse uygulama türü, kısa zaman aralıklarını içeren bir tür. Daha uzun zaman aralıklarını time lapse tekniği (long term time lapse) ile görüntülemek istersek işler biraz karışıyor. Öncelikle o sistemlerin iklim şartlarına dayanıklı ve çevrimiçi olması gerekli. Böylece ağ üzerinden gelen fotoğraflar incelenip ona göre gerekli müdahalelerin (cam temizliği, açı ayarları, teknik sıkıntılar) yapılması gerekli.
Tabi fotoğrafların çekiliyor olması da yeterli değil. Günün farklı saatlerinde çekilen bu fotoğrafların renk sıcaklıkları da çok farklı oluyor. Bir fotoğrafta gri görünen bir duvar, bir sonraki fotoğrafta mavi olabiliyor. Bir fotoğraf güneşli bir havadayken, bir sonraki fotoğrafta hava kapanıp, renk sıcaklığı değişebiliyor. Ve elinizde bunun gibi binlerce fotoğraf olduğunu düşünün! Çektikten sonraki prodüksiyon aşamasını bir düşünün! Ben çoğu kez binlerce fotoğrafa tek tek bakıp, ayarlamalar yapıyorum.
Söylemek istediğim time lapse tekniği, şirketlerin IT departmanına havale edilebilecek bir iş değil maalesef – çoğu firma böyle yapıyor-. Ben MSGSU fotoğraf bölümü mezunuyum, yurtiçi / yurtdışı pek çok sergiye katıldım. Gerek fotoğraf, gerekse video işlerim satın alınıp koleksiyonlara girdi ve girmeye de devam ediyor. Yani bu iş için teknik bir bakıştan ziyade, sanatsal bir göz de gerekmekte. Ama bu tekniği, fotoğraf sanatının bir alt dalı olmaktan çıkarıp, teknik mecralara sokmak isteyenler var maalesef.
Kısa kesip, aşağıya zorlukların çok minik bir bölümünü içeren bir video bırakıyorum.
Saygılar
More Stories
Time lapse ve Entropi: Zamanın Akışında Karmaşıklık ve Düzenin Dansı
“Yemezsen Arkandan Ağlar” projesi
Time lapse sadece 3 karede!