Time Lapse Türkiye

Time lapse tekniğine dair her şey!

Sorular / Cevaplar

Soru:
İyi günler. Siten çok güzel, çok faydalı. Emeğine sağlık. Aklıma takılan bir şey var. Time lapse işini neden bir vidyo kamera ile değil de fotoğraf makinesiyle yapalım? Kameramızı yerleştirelim bir yere akşama kadar çeksin dursun. Neden binlerce resimle uğraşalım ki? Buna bir açıklama getirirseniz çok sevinirim. Bir de bu fotoğrafların boyutu çok çok yüksek olmaz mı? Mesela “Time lapse nasıl yapılır” yazınızda 2 saatlik time lapse için 7200 fotoğraf çekildi. Makinenin hafızası bunca fotoğrafı alacak kadar geniş mi? Ya da ne kadarlık bir hafıza kartımız olmalı?

Teşekkürler, iyi çalışmalar.
İbrahim AKAN

Cevap:
Time lapse tekniği adından da anlaşılacağı gibi zaman atlamalı çekim tekniğidir. Bu tekniği uygularken yaptığımız şey aslında aradan zaman atmaktır. Örneğin 2 saniye interval ile 1 dakika boyunca görüntü çekersek, 1 dakika sonunda elde ettiğimiz imaj sayısı 60 saniye / 2 = 30 karedir, bu da yaklaşık 1 saniyeye eşittir (25 kare = 1 saniyelik görüntü – PAL). 1 dakika çekim yapmamız sonucu ancak 1 saniyelik görüntüye sahip oluruz. Eğer bunu video ile yapmış olsaydık, 1 dakika boyunca kesintisiz çekim yapmak zorunda kalırdık. Eğer RED gibi 4k çekim yapan pahalı bir kamera kullanmıyorsak elde ettiğimiz videonun çözünürlüğü büyük olasılık 1080 (full HD) olurdu. Oysa bu işi fotoğrafla yaptığımız zaman çözünürlük olarak 4k’nın da üstüne çıkmamız mümkündür. Bu da bize daha geniş bir çalışma alanı sağlar, crop ve zoom işleri için daha yüksek çözünürlük daha iyidir.

Ayrıca her ne kadar sizin mantığınızla bakınca video ile time lapse yapmak uygun görünse de aslında uzun vadede çok daha problemlidir. Mesela 24 saatlik bir süreci video kullanarak time lapse yapmayı bir deneyin derim. 24 saat boyunca kayıtta kalacak bir kamera o kadar büyük dosyayı nereye kaydedecek??

Kısa zamanlı işler için video time lapse elbette yapılabilir fakat uzun zaman söz konusu olduğunda fotoğraf kullanmak daha mantıklı olacaktır. Ayrıca video ile time lapse yapmak bizi kısıtlandırır. Örneğin video time lapse ile ND filtre kullanamayız, raw gibi bir desteğimiz de olmaz.

Fakat bazı kameralarda bulunan rec frame özelliğini kullanarak belli aralıklarla kare alıp time lapse yapabilirsiniz. Örneğe gelecek olursa, evet o bir örnekti:)