Çalışan her şey zamanla tükenir yahut arızalar çıkarmaya başlar. DSLR makinalarımızla time lapse yaparken de shutter denen mekanik aksamın ömrü tükenir. Shutter kavramını biraz daha açmak istiyorum. Kısaca duyduğumuz her deklanşör sesi aslında makinamızı biraz daha yaşlandıran bir zaman birine benzer. Ve her DSLR’ın farklı ama kesin olmayan bir shutter ömrü(shutter life) vardır. Üreticiler genelde belli bir shutter’a kadar garanti verirler, ama o belirledikleri shutter ömrünü geçmişseniz ve makinanızın garantisi halen sürüyor olsa bile, shutter’ı para ödeyerek değiştirmek zorundasınız. Bu önemli noktayı lütfen gözardı etmeyin. Çünkü time lapse tekniği DSLR makinanıza normal fotoğraf çekiminden çok daha fazla zarar vermektedir. Bu nedenle time lapse çalışması yaparken pahalı makinalar yerine daha ucuz fakat shutter ömrü yeterli olanları seçmelisiniz. Shutter nedir diye soran olursa aşağıda Mark II’ye ait bir shutter fotoğrafı var.
Şimdi bazı makinaların shutter ömürlerine bakalım.
Canon EOS Digital Rebel XS / 1000D – 100,000
Canon EOS Digital Rebel T1i / 500D – 100,000
Canon EOS Digital Rebel XSi / 450D – 100,000
Canon EOS Digital Rebel XTi / 400D – 50,000
Canon EOS Digital Rebel XT / 350D – 50,000
Canon EOS 50D – 100,000
Canon EOS 40D – 100,000
Canon EOS 30D – 100,000
Canon EOS 20D – 50,000
Canon EOS 5D Mark II – 150,000
Canon EOS 5D – 100,000
Canon EOS 1D Mark III – 300,000
Canon EOS 1D Mark II N – 200,000
Canon EOS 1DS Mark III – 300,000
Canon EOS 1DS Mark II – 200,000
http://www.olegkikin.com/shutterlife/ adresinden diğer makinalarla ilgili shutter ömürlerine ve kullanıcı yorumlarına ulaşmanız mümkün.
Yukarıda gördüğünüz gibi üst seviye makinaların shutter ömürleri daha fazla, bu noktada seçim tamamen size kalmış. Mesela Mark III shutter ömrü konusunda 6 tane 350D yapmakta. (yukarıdan inceleyiniz)
Shutter’ın bittiği nasıl anlaşılır?
Önce ufak hata mesajları (error 99) almaya başlarsınız, sonra da çektiğiniz fotoğraflarda perde lekeleri görürsünüz ve artık makinanız çalışmaz hale gelir.
Peki shutter değiştirilmez mi?
Elbette değiştirilebilir. Canon 450D makinamın shutter’ı bittiğinde 2-3 sene önce 160 TL’ye değiştirmiştim.
Shutter değiştirmek çözüm mü?
Evet kısmen çözümdür ama unutmayın ki siz her deklanşöre bastığınızda tükenen şey sadece shutter değildir. Shutter’la beraber kameranızın diğer parçaları da eskimeye, tükenmeye devam eder.
Shutter sayısını nasıl öğrenirim?
İnternette shutter sayısını verdiğini iddia eden çok fazla program vardır ama doğruluğu kesin değildir. En doğru bilgiyi teknik servisten alabilirsiniz. Ama yine de öğrenmek isterseniz Nikon ve Pentax için exif bilgilerine bakarsanız orada görmeniz mümkün bunun dışında, çektiğiniz fotoğrafı http://www.myshuttercount.com/ adresine yükleyerek de öğrenebilirsiniz. Canon shutter sayısını exif içine işlemez bu nedenele EOS Info (download) gibi programlarla şansınızı deneyin.
Çektiğim videolar shutter ömrünü tüketir mi?
Hayır tüketmez, çünkü video çekerken sürekli olarak perde hareketi yapmazsınız. Kayıt esnasında açık durur, o kadar. Video modundan çıktığınızda da kapatılır. Video shutter’ı tüketmez ama sensörü öldürür.
Ne yapmalıyız?
Belki EOS M gibi (mirrorless) içerisinde mekanik aksam bulundurmayan kameralar kullanmak çözüm olabilir.
Eyvah ikinci el!
Evet, dışı tertemiz olan bir makinanın shutter ömrü bitmeye yakın olabilir, bu nedenle ikinci el makina alırken shutter ömrünü göz önünde bulundurun.
ÖNEMLİ!!!
Verilen rakamlar kesin rakamlar olmayıp, ortalama değerlerdir. Siz makinanızı yukarıdaki değerlerden daha fazla yahut daha az kullanabilirsiniz.
More Stories
Dikkat : Time lapse şartnamesi nasıl hazırlanır?
Time lapse yaptıracaklar dikkat!
Eiffel Kulesi ve time lapse