Time lapse tekniğiyle ilgilenen ve bu konuda araştırma yapan herkesin karşısına çıkacak bir kavramdır bulb ramping. Sayfamı takip edenler bilirler, daha önceki yazılarımda gece-gündüz geçişlerinin time lapse tekniği için büyük sorun yarattığından bahsetmiştim. İşte biz bulb ramping yöntemi ile bu sorunu aşabiliyoruz.
Peki nasıl?
Normal bir gece-gündüz geçişi için muhtemelen öncelikli mod kullanırız. Yani F değerimizi sabit tutup, perde hızını ışığa göre ayarlaması için makinamıza bırakırız. Ortaya çıkan üründeki flickler sorunlarını da deflickler yazılımları ile bir nebze de olsun önleyebiliriz. Fakat herşeye rağmen sonuç istediğimiz gibi olmayacaktır. Bulb ramping yöntemi ile ışık farklarının ortaya çıkardığı sert geçişleri biraz daha yumuşatıyoruz. Aslında bulb ramping tekniğinin yaptığı şey temelde bu.
Biraz daha açabilir misiniz?
Neden olmasın. Şimdi makinanızı elinize alıp perde hızlarına sırasıyla bakın : 30″ – 25″ -20″ – 15″ – 13″ – 10″ – 8″ – 6″ – 5″ – 4″ – 3″2 – 2″5 – 2″ – 1″6 – 1″3 – 1″ – 0″8 – 0″6 – 0″5 – 0″4 – 0″3 – 1/4 – 1/5 – 1/6 – 1/8,….1/4000’e kadar perde hızları olduğunu görürsünüz. Mesela en uzun stop olan 30″(saniye) ile bir alt stopu olan 25″ arasında 5 saniye gibi çok büyük bir zaman farkı vardır. Buradan örnekle devam ediyorum. Çektiğiniz konunun istediği ışık 30″ olsun diyelim ve bir sonraki karede de konunuz biraz ışık aldı ve makinanız ışığı 1 stop düşürdü. dolayısıyla çektiğiniz iki fotoğraf arasında 1 stopluk fark 5 saniye olarak ortaya çıkacaktır. Yani daha da açarsam, ikinci fotoğraf 5 saniye az pozlanacak.
Peki gerçekte ikinci fotoğraf için ihtiyacımız olan ışık 25″ miydi?
Acaba 25 değil 29 olabilir miydi?
Evet, belkide ihtiyacımız 25 saniye değil 29 saniyeydi ama makinamızın bir alt stopu 25 olduğu için mecburen 25 kullanmak zorunda kaldık. Dolasıyla aradaki 5 saniyelik pozlanma süresi iki resim arasında büyük farka, bu farkta flicker’a neden oldu.
İşte tam bu noktada bulb rampling tekniğine başvuruyoruz!
Kısaca “bulb” nedir onu anlatayım. Makinalarımızda bulunan bu mod ile elimiz deklanşörde kaldığı sürece pozlama gerçekleşir, yani ayar sizsiniz. dilerseniz 1 dakika pozlarsınız, dilerseniz 29 saniye!!! (yukarıya döndük)
Halen anlamayanlar için daha da açıyorum. Hani 30″ nin bi alt durağı 25″ yiydi ya. Bulb modunda biz, istediğimiz 29 saniyeye ulaşabiliyoruz. Yani bulb rampling yöntemi bize makinamızda bulunan standart perde aralıklarının dışına çıkma imkanı veriyor.
Bu tekniği uygulamak için maalesef bazı araç gereçlere ihtiyacımız var. Çünkü elle, manuel uygulanması mümkün değil. Bu yüzden bulb rampling yapabilen “little bramber” gibi araçlara ihtiyacımız var.
Devam edecek….
More Stories
Dikkat : Time lapse şartnamesi nasıl hazırlanır?
Time lapse ve stüdyo kullanımı
Time Lapse “konu hakkında bilgi edinmek”