Merhabalar. İmkan buldukça örnek videoları sizinle paylaşıyorum. Peki bu videolar hazırlanırken ne tür hesaplamalar kullanılıyor, bugün kısaca bu konu hakkında bir şeyler yazacağım. Öncelikle video kavramını biraz daha açıp ne olduğuna bir bakalım. Louis Aime Augustin Le Prince, 1888 yılında fotoğraf serisini arka arkaya hızlı bir şekilde okuyarak ilk video/film görüntüsünü elde etmiştir. Sonra hızla gelişen video/film sektörü günümüze kadar ilerlemesini sürdürmüştür. Aradaki detayları atlayıp hemen günümüze ve günümüzdeki video standartlarına kısaca bir göz atalım.
Video dediğimiz şey aslında Louis Aime Augustin Le Prince’in de yaptığı gibi arka arkaya dizilmiş fotoğraf karelerinden oluşmaktadır. İlk videodan sonra kullanımı hem yaygınlaştırmak hem de kolaylaştırmak için video standartları oluşturmak şart olmuş ve bazı düzenlemelere gidilmiştir. Örneğin günümüzde PAL / NTSC / SECAM gibi karasal yayınlarda çok yaygın olarak kullanılan standartlar mevcuttur. PAL(Phase Alternating Line) dediğimiz zaman 720*576 25 FPS, NTSC (National Television System Committee) dediğimiz zaman 720*480 30 FPS anlaşılır. Tabi bunlar temel standartlar, saydıklarım dışında onlarca farklı standart bulmak mümkün.
FPS(Frames Per Second) nedir?
Saniye başına ekranda gördüğümüz kare sayısıdır. Örneğin PAL bir yayın izliyorsak (Türkiye’de) 1 saniye 25 kareden oluşuyor demektir. Bu yayını NTSC standardını kullanan ABD’de izliyor olsaydık saniyede göreceğimiz kare sayısı 30 olurdu. Yüksek hızlı bir kamera ile çekilmiş bir videoda bu hız çok yukarılara çıkabilir. (FPS konusunu başka bir yazıda daha detaylı bir şekilde anlatacağım)
Buradan şu sonuca varabiliriz. 1 saniyelik time lapse görüntü elde edebilmek için PAL standardında 25 fotoğrafa, NTSC standardında ise 30 fotoğrafa ihtiyacımız var. Sanırım bu noktadan sonra konu kendi kendini çözmeye başlıyor. Hemen örnekle açıklamaya çalışalım.
Ne yapmak istiyoruz?
Diyelim ki 30 saniyelik akan trafik görüntüsüne ihtiyacınız var. 30 (saniye)*25 (pal standardı için fps) = 750 (çekmemiz gereken fotoğraf sayısı)
Yani 30 saniyelik bir trafik görüntüsü için 750 kare fotoğraf çekip onları birleştirmemiz gerekiyor.
NTSC bir sistem kullanıyor olsaydık 30(saniye)*30(ntsc standardı için fps)=900 kare fotoğraf çekmeliydik.
Tabi bunlar kaba hesaplamalar. Time lapse yaparken dikkat etmemiz ve hesaplamamız gereken bir diğer konu da interval’dir. Kısa bir süre sonra time lapse, interval ilişkisini anlatan bir yazıda görüşmek üzere.
More Stories
Dikkat : Time lapse şartnamesi nasıl hazırlanır?
Bulb Ramping! (1)
Time lapse ve stüdyo kullanımı