Time Lapse Türkiye

Time lapse tekniğine dair her şey!

Time lapse ve stüdyo kullanımı

Time lapse (zaman atlamalı fotoğrafçılık tekniği) dediğimizde aslında hepimizin aklına açık hava, gökyüzü, bulutlar, büyüyen bitkiler gibi doğa olayları geliyor. Fakat tüm bunları yaparken karşımıza bir sorun çıkıyor, “zaman”.

Zaman hızla akıp giderken, gece gündüze, gündüz de geceye dönüşüyor. Tabi bu time lapse tekniği ile çekim yapan kişinin karşısına büyük bir ışık problemi olarak dikiliyor.

Hemen örneklerle sorunu aydınlatmaya çalışacağım. Örneğin toprağa fasulye tohumları attınız ve bu tohumların toprağı kaldırıp gökyüzüne doğru uzamasını görüntülemek istiyorsunuz. Nasıl yaparsınız?

Düz mantıkla, bahçeye tripod kurup beklemeye başlamak çok mantıklı değil. Bir yaz gününde bile o toprağı en fazla 15-16 saat görüntüleyebilirsiniz, lakin sonra hava kararır ve ışık şartları tamamen değişir. Üstelik o 15-16 saatlik görüntünüz de ışık açısından pek de sağlıklı olmayacaktır (gün içerisinde ışık şartları sürekli değişir, sürekli enstantane ve diyaframla oynamak mümkün değildir).

Şimdi ne yapacaksınız?

Tripodu sürekli aynı yerde bırakıp, günün belli saatlerinde çekim yapıp, sonra onları birleştirmek mi? Hmmm, çok mantıklı değil.

Peki bu işi bir stüdyoda yapmaya ne dersiniz?

Stüdyo deyince hemen telaş yapmayın. Karanlık bir odanız varsa, bir kaç ampul ışığı (bitki ışığı daha şık olur), tripod ve zamanlayıcı bu iş için yetecektir. Bir tepsinin içine yeteri kadar toprak koyup, sonra fasulyelerimizi güzelce ekelim, biraz can suyu da ekledik mi beklemeye başlayabiliriz. Fasulyelerimiz birkaç gün içerisinde yeşillenmeye başlar. Siz, fasulyeler baş kaldırmadan sisteminizi kurup çekim yapmaya başlayabilirsiniz. (en doğrusu ilk önce gözlemlemektir, toprağa ektiğiniz fasulyelerin ne kadar sürede toprağı kaldırdıklarını gözlemleyin, sisteminizi ona göre kurun, böylece gereksiz elektirik sarfiyatı yapmadığınız gibi, shutter ömrünü de boşa tüketmemiş olursunuz.)

Kabaca time lapse tekniğini uygularken stüdyodan bu şekilde faydalanıyoruz. Yani yaptığımız şey, sınırlı olan ışık ve çevre şartlarını çekime daha uygun bir hale getirmek.

Örnekler:

Bu tür stüdyo time lapse çalışmalarında en başarılı kurum BBC, bitki hayatının söz konusu olduğu pek çok sahne genelde BBC tarafından stüdyoda çekilmekte. Aşağıdaki videolarda bunu görebilirsiniz.

Video 1 : Görüntülerin %80’e yakını stüdyo ortamında, yapay ışıkta çekilmiştir.

 

Video 2 : Doğal ışıkte çekilmiş bir time lapse. Işık geçişlerine dikkat edin, seyredeni rahatsız ediyor.

Video 3 : BBC’nin time lapse için hazırladığı bire bir doğal ortam ve kullanılan teknikler.