Time Lapse Türkiye

Time Lapse nedir, ne değildir, nasıl yapılır?

Time Lapse!

Bu büyülü iki kelime dilimize çevirirsek “zaman atlamalı çekim tekniği” olur ve kişisel fikrimdir dünya üzerindeki en büyülü sahneleri ortaya çıkaran, aşırı sabır ve bilgi gerektiren (profesyonel işlerden bahsediyorum) bir tekniktir. Gerçekten iyi bir time lapse çalışmasının içerisinde zamana yayılmış tecrübeler ve hesaplamalar vardır. İnternet üzerinde ulaşabildiğiniz bazı kaynaklardaki gibi bir tripod, bir kamera ile yapılan çekimlerden çok daha fazlasıdır time lapse. Özellikle de sadece bir tripoda bağlı kalmadan hareketli bir şaryo üzerinde yapılan çekimlerde gerçekten oturup hesap yapmalısınız. BBC‘nin ağzımızın suyu aka aka seyrettiğimiz belgeselleri bu şekilde yapılmaktadır. Hatta çoğu kez key ve bluebox yöntemi kullanılarak aklımızı karıştıran, bize “gerçek olamaz, nasıl yapıyorlar” dedirten sahneler ince matematik hesaplarının ve uzun çalışma sürelerinin sonucudur.

Daha önce time lapse için “zamana yayılmış tecrübeler” demiştim. Bazılarınız bunu çok fazla ciddiye almamış olabilir ama tekrar ediyorum time lapse demek, tecrübe, bilgi ve hesaplama demektir. Bir bitkinin gelişimi ile ilgili bir çalışma yapacaksanız o bitkinin doğasını bilmeniz gerekir. Örneğin bir sardunya hareketli bir bitkidir, 5 er dakikalık çekimlerle sardunyanın gün içerisindeki hareketlerini bize yansıtabilirsiniz. Ama söz konusu bir semizotu ise şartlar değişir çünkü semizotu sardunyaya oranla çok daha hareketli bir bitkidir. Dolayısıyla çekim esnasındaki zaman aralıklarını ona göre ayarlamanız gerekir. Yahut gece vakti ayın hareketlerini çalışmanıza yansıtmak istiyorsanız ayı iyi gözlemlemiş olmanız gerekmektedir, çünkü ay güneşe oranla çok daha hareketli bir yapıya sahiptir. Yanlış bir hesaplama ayın kısa sürede kadrajınızdan çıkmasına, zaman kaybına ve gereksiz shutter ömrüne neden olur.

Kısacası hiçbir şey dışarıdan görüldüğü kadar basit değil. Eğer öyle olsaydı BBC, bünyesinde bu işle ilgilenen gerçek profesyoneller çalıştırmazdı. Bu türde kişisel çalışmalar yapmak için bir tripod, bir kamera / fotoğraf makinesi ve bir zamanlayıcı yeterli olabilir fakat daha profesyonel işler için daha profesyonel kameralara, şaryoya, tecrübeye, ince hesaplara hatta kendinizin planlayıp yaptığı çok çok özel araç ve gereçlere, pahalı lenslere ve hatta bir ekibe ve en önemlisi sabra ihtiyacınız olacaktır. İyi sabitlenmemiş bir tripodun rüzgarla 1 mm kayması tüm çalışmanızı çöpe atmanıza neden olabilir.

Her şey yolunda gitti ve çekimlerinizi bitirdiniz, binlerce fotoğrafınız yahut yüzlerce dakika görüntünüz var diyelim, ne yapacaksınız?

Tüm bu kareleri ve görüntüleri işlemeniz için video ve grafik tekniğini de bilmeniz gerekir. Eğer video ve grafik işleme tekniğini gerektiği kadar bilmiyorsanız zamanınızı ayırıp, emek verdiğiniz işin sonucu istediğiniz gibi olmayacaktır.

Time lapse nasıl yapılır peki, sizi böyle alalım <<TIKLA>>

 

Daha detaylı bilgi almak için benimle irtibata geçiniz.

Tel : 0535 893 43 26

E-posta : tolga@akbas.biz

Exit mobile version