Time lapse tekniğini uygularken karşınıza çıkacak bazı terimleri açıklamaya çalışacağım. Aslında bu işlere aşina olan biri bu terimlerin çoğunu daha önce mutlaka duymuştur.
Video : sonuçta elde ettiğimiz üründür, çözünürlükleri, saniyede gösterdikleri kare sayıları farklıdır.
Shutter : DSLR makinamızın ömrünü gösterir kavramdır. Nasıl ki bir araç alırken kilometresine bakarsınız, o kilometreyi önemsersiniz, shutter da aynı öyle bir şeydir. Yani yüksek shutter sayısı, fazla kilometre yapmış araba gibidir. Her deklanşöre bastığınızda shutter sayısı +1 artar. Shutter’la ilgili detaylı yazıyı buradan okuyabilirsiniz.
FPS (frame per second) : Videonun 1 saniyesinde gördüğümüz kare sayısıdır. Pal video sistemde standart olarak 25 karedir, yani 1 saniyelik time lapse görüntü için 25 kare fotoğraf çekeriz. Ama 25 kare bizim için bir standart değildir, istersek daha fazla kare kullanma şansımız her zaman var. Detaylı FPS yazısını buradan okuyabilirsiniz.
Flicker : Time lapse çalışmalarımızda ortaya çıkan ışık sıçramalarıdır. Genelde iki kare arasındaki pozlama ve ışık farkında ortaya çıkar. Flicker’ı önlemek için mümkün olduğunda manuel ayarlar kullanmak gerekir. Buna rağmen çalışmamızda flicker sorunu varsa, deflicker gibi yazılımlarla bir noktaya kadar önlemek mümkün olabilmektedir. Genelde gündüz-gece, gece gündüz geçişlerinde yaşadığımız bu sorunu en hafif şekilde atlatmanın yolu AV modunu kullanıp, sonra deflicker uygulamaktır. Bir diğer yol ise “bulb ramping” tekniğidir. Konuyla ilgili yazıya buradan ulaşabilirsiniz
Ramping : Slider ve dolly’lerle beraber kullanabileceğimiz bir tekniktir. Ray üzerinde hareket eden arabanın hızını değiştirme şeklinde olur. Örneğin yavaş başlayan hareket, bir noktadan sonra daha da hızlandırılabilir yahut yavaşlatılabilir. Özel sistemler gerektirmektedir. Fakat isterseniz video edit programları ile de ramping yapmak mümkündür. Ama ramping deyince sadece aklınıza slider üzerindeki aracın hareketi gelmesin, lakin pozlama süresi de ramping edilebilir. Pozlamaya uygulanan rampling işlemi yine gece-gündüz, gündüz gece geçişlerinde ortaya çıkan pozlama farklılıklarını gidermek, yani flicker’ı önlemek için yapılır. Pozlamaya yapılan ramping’i manuel uygulamak zordur, özel araç ve geçerler gerektirir.
İntervalometre (zamanlayıcı) / Tetikleyici : Belli zaman aralıklarında çekim yapmamızı sağlayan sistemin adıdır. İntervalometre ile belirlediğimiz zaman aralıklarında çekim yapılır, time lapse için olmazsa olmazdır. Bazı dslr’lar bünyesinde basit intervalometreler barındırırken, bazılarında bulunmaz. Dahili intervalometresi olmayan DSLR’lar için harici intervalometre almanız gerekir. Eğer makinanız ML (magic lantern) destekliyorsa (ML ile ilgili yazıyı buradan okuyabilirsiniz) makinanıza uygun ML versiyonunu yükleyip, dahili bir intervalometre sahibi olabilirsiniz.İntervalometreler hyperlapse tekniğiyle de kullanılabilirler.
Magic lantern : Canon DSLR’larımıza ekstra özellikler kazandıran yazılımın adıdır. Dahili intervalometresi olmayan makinalarımıza intervalometre özelliği ekler, hdr video çekmemizi sağlar, detaylı bilgiler için burayı, kurulumu için burayı tıklayınız.
Rig head : 360 derece dönüşlü time lapse uygulamalarında kullanılan başlıklardır. En basit şekilde mutfak saati kullanılarak yapılır. Buradan bakabilirsiniz.
Slider / dolly : Yatay yahut dikey düzlemde hareketli time lapse çalışmaları yapmak için kullandığımız motorlu şaryolardır. Bkz : Osto – Ray HTL V2
Time lapse enclosure / box : Outdoor time lapse kutularıdır. Sıcak ve soğuğa dayanılıklı yapıdadırlar. Uzun süreli işlerde kullanılırlar.
Aklıma gelenler şimdilik bu kadar, devamı gelecektir.