Hyper lapse, walk lapse yahut moving lapse aslında hepsi aynı şey. Bu teknik sizi sabit noktalardan, yetersiz slider mesafelerinden kurtarıp bir şekilde özgürleştiriyor ve sokağın kalabalığına bırakıyor.
Peki nasıl oluyor?
Önce bir hyper lapse (walk lapse / moving lapse) örneği seyredip fikir edinelim, video aşağıda.
Berlin’i konu edinmiş güzel bir hyper lapse videosu
Videoyu izledik, peki ne düşündürdü bize, nasıl yapılıyor olabilir?
Sokak boylarıla slider, şaryo döşemek mümkün mü?
Pek değil galiba, öyleyse nasıl oluyor?
Aslında tekniğin “nasıl”ı isminde gizli. Ne demiştik “hyper lapse / walk lapse / moving lapse”, tek bir kelimeye odaklanın “walk!”
Çıkan sonuç “adım, yürümek”, evet hyper lapse videolar yürüyerek yapılıyor. Biraz daha açarsak şöyle oluyor. Tripodunuzu kuruyorsunuz, makinanızı bağlıyorsunuz, kadrajınız ve konunuzda hazırsa eğer 1 kare fotoğraf çekip, bir adım atıp tekrar kadraj ayarı yapıp tekrar çekiyorsunuz ve bu çalışmanız bitene kadar böyle devam ediyor. Aşağıdaki videoyu izleyin, daha iyi anlayacaksınız.
Video Almanca ama olsun, anlamanız için fazlasıyla yeterli
Hyper lapse tekniği doğası gereği bazı sorunları da beraberinde getiriyor.
Zaman sorunu
Bu sorunlardan ilki “zaman”. Lakin biz time lapse çalışmalarımızda genelde belirli bir zaman aralığı kullanırız ve eğer rampling yapmayacaksak iki kare arasındaki zaman farkı genelde eşittir. Oysa hyper lapse tekniğinde bu çok mümkün değil, adıp atmak ve kadraj ayarlamak için geçen süre her defasında eşit olmayacağından iki kare arasındaki süre de eşit olmayacaktır. Bu yüzden çalışmalarımızda bu süreyi iyi ayarlamamız gerekiyor.
Mesafe sorunu
Adım atarak yahut yürüyerek gerçekleştirdiğimiz bu teknikteki bir diğer sorun da katedilecek mesafe. Sağlıklı bir sonuç için bunu da iyi ayarlamak şart, mümkünse ölçü aletleri yahut, işaretçiler kullanmak gerekecektir.
Titreşim sorunu
Time lapse çalışmalarımızın en büyük sorunu olan titreşim, maalesef hyper lapse tekniğinde daha büyük bir sorun olarak karşımıza çıkmakta. Normal bir time lapse çalışmasında bu sorun iyi sabitlenmiş bir kamera ve kaliteli bir tripodla aşılabilirken, hyper lapse tekniğinde stabilizer programları kullanmamız gerekmekte. Ve bu stabilizer programları titreşimi engellemek için kadrajımızda değişiklikler yapacaktır (crop), bu nedenle hyper lapse çalışmalarında bunu göz önünde bulundurarak daha geniş açılı çekimler yapmak şart.
Bu yazıda hyper lapse tekniğine kısaca giriş yaptım, ilerleyen günlerde daha detaylı bilgilerle görüşmek üzere. Aşağıdaki videoyu da izleyin.
More Stories
Avrupa’nın önemli binalarına “time lapse” bakışı “Nightvision”