Time Lapse Türkiye

Time lapse tekniğine dair her şey!

Time Lapse “konu hakkında bilgi edinmek”

Makinanız ve diğer aksesuarlarınız hazır. İlk time lapse denemenizi yapacaksınız.

Peki nasıl?

İlkler önemlidir, bu nedenle ilk denemenizin iyi sonuçlar vermesi gerekli. Lakin bu ilk denemeye göre hevesiniz ya daha da artacak yahut kursağınızda kalacak. Teknik kısımları boş verip hemen mekan ve zaman konusuna girelim. Bu noktada kendinize bazı sorular sormanız gerekiyor. Mesela seyrettiğiniz videolarda en çok hoşunuza giden nedir? Güneşin doğuşu, batışı, hareketli insanlar, bulutların hareketi, ağaçların rüzgarda sallanması, bir tomurcuğun çiçeğe dönüşmesi, bir inşaatın ilerlemesi, trafik ve bunun gibi yüzlerce konu. Sorunuza ne cevap aldığınız önemli, çünkü o konudan başlamanız gidişatınıza fayda sağlayacaktır. Örneğin ben bulut hareketlerini çok seviyorum bu yüzden bulutlarla ilgili bir çalışma yapmayı planlıyorum.

Konu hakkında bilgi edinmek

Time lapse tekniği kabaca zamanı hızlandırdığınız bir teknik olduğu için konunuzun zaman içersindeki hareketlerini iyi bilmeli ve gözlemlemelisiniz. Mesela ben time lapse tekniğine ilk olarak stüdyoda çiçekleri çekerek başladım, tecrübelerim bana çiçeklerin zaman içerisinde farklı haraket ettiğini öğretti. mesela bir kaktüs çok hareketsizken, sardunya kaktüse oranla çok daha hareketli bir bitkiydi. Fakat semizotunun hepsinden çok daha hareketli bir bitki olduğunu öğrendim. Diğer konuları da bu şekilde gözlemlemelisiniz. Acele etmeyin, bir konu bulup çekip yapmadan önce muhakkak konuyu uzun uzun gözlemleyin, gerekirse bir kaç saniyelik deneme çekimi yapın. Bunun sonucunda hem shutter ömrünü yememiş olursunuz hem de ilk çekiminiz bir hayal kırıklığı olmaz.

Tekrar başa dönersek eğer, evet bulutları çekecektik. Bulutlar da çiçekler gibidir, mevsime, hava sıcaklığına, rüzgara göre farklı hızlarda farklı şekiller oluştururlar. Hızla hareket eden bulutları uzun zaman aralıklarıyla çekerseniz elde edeceğiniz videoda kesilmeler olacaktır. Bu nedenle hızlı hareket eden bulutları kısa zaman aralıklarıyla çekeceğiz. Örneğin saniyede 1 kare gibi. Eğer 1 saniyede 1 kare değil de, 1 dakikada 1 kare çekersek dediğim gibi kesilmeler videomuzdaki akıcılığa olumsuz etki yapar. Sonuç olarak çalışmaya başmadan önce ilk yapacağımız şey konunun zaman akışı içerisinde gösterdiği hareketleri gözlemlemektir. İyi bir gözlemle elde edeceğimiz video hayalimizdeki videoya çok daha yakın bir sonuç verir.