Time Lapse Türkiye

Time lapse tekniğine dair her şey!

Zaman aralıklı çekimler ve intervalometre

Tekrar merhaba, bu yazımda size zaman aralıklı çekim yapmanın nasıl olduğunu kısaca anlatmaya çalışacağım. Bildiğiniz üzere time lapse çekim yapmak için belli aralıklarla fotoğraflar çekiyoruz ve bu fotoğrafları birleştirip video görüntümüzü oluşturuyoruz. Peki “zaman aralıklı çekim” nasıl oluyor. Bu sorunun cevabı “intervalometre”dir. Yani belirli aralıklarda tek kare çekim yapmamızı sağlayan sistemin adıdır intervalometre.

İntervalometreleri kablolu deklanşör gibi düşünebilirsiniz (zaten tüm intervalometreler kablolu deklanşör olarak da kullanılır), kablolu deklanşörden farkı ise içinde farklı çekim modları bulundurmasıdır. Tabi bizi ilgilendiren mod sıralı çekim modudur. Bu moda girerek bir zaman aralığı belirleyip, o zaman aralığında çekim yapabilirsiniz.

İntervalometrelerin pek çok çeşidi bulunmaktadır. Ucuz-pahalı,kablolu- kablosuz gibi. Compact makinalarda dahili intervalometrelere rastlayabilirsiniz fakat dslr makinelerin çoğunda dahili olarak bulunmadığından, makinanıza uygun olan bir intervalometre alarak bu sorunu aşabilirsiniz. Bazı intervalometrelerde shot limiti bulunur. Bu sayede hafıza kartını ağzına kadar doldurmaktan, shutter ömrünü tüketmekten kurtulursunuz. İntervalometre ile shot sayısını belirlersiniz ve o shot sayısına ulaştığında sistem çekim yapmayı durdurur.

İntervalometrem yok yine de time lapse yapabilir miyim?

Elbette yapabilirsiniz. Canon, nikon gibi üreticilerin ürünü aldığınızda size verdiği cd’de (cd yoksa üretici sayfasından indirilebilir) işinize yarayacak software’leri bulabilirsiniz. Makinanızı usb ile bilgisayara bağlayıp, ilgili programı açıp, oradan istediğiniz zaman aralığında çekim yapmayı ayarlamanız mümkün. Eğer kapalı bir ortamda, elektrik sorununuz olmadan çalışacaksanız bu yöntemi de kullanabilirsiniz. Ama bu yöntem dış çekimler için çok uygun değildir.

Canon kullanıcıları için bir diğer yöntem ise “magic lantern” dir. Canon DSLR’ınıza uygun ML’yi yükleyerek harici intervalometre kullanmadan, dahili bir intervalometre sahibi olabilirsiniz. ML yazısına <<BURADAN>> ve ML yüklemeyle ilgili yazıma <<BURADAN>> ulaşabilirsiniz.